De twee populaire diëten het cambridge dieet en het ziekenhuisdieet hebben allebei de potentie om serieus gewichtsverlies te weeg te brengen met ieder hun eigen voordelen en nadelen. Als je op het punt staat om tussen één van deze diëten te kiezen dan raad ik je aan om het onderstaande zorgvuldig door te nemen.

Het Cambridge dieet

Het cambridge dieet is voornamelijk een vloeibaar dieet dat op shakes is gebaseerd. De dagelijkse hoeveelheid calorieën ligt laag. Er zijn verschillende programma’s mogelijk afhankelijk van jouw wensen en gezondheidstoestand. Het doel is om je in ketose te brengen. Een stand waarin het lichaam de vetreserves aanspreekt om energie voor het lichaam te creëren. Normaal gesproken voorziet voedsel je lichaam van voldoende calorieën om alles op een dag te kunnen doen.

De lange staat van dienst van het Cambridge dieet geeft al aan dat er iets achter moet zitten wat de mensen aanspreekt. Als er gedurende de 40 jaar waarin het cambridge dieet bestaat geen concrete resultaten waren geboekt dan zou niemand het meer over het cambridge dieet hebben en zou jij nu waarschijnlijk niet dit artikel aan het lezen zijn.

Met de resultaten zit het dan ook wel goed!

Hoe komt het Ziekenhuisdieet aan de naam?

De naam van het Ziekenhuisdieet is passend zeker omdat dit dieet in veel verschillende ziekenhuizen wordt gebruikt. In een ziekenhuis wordt het dieet niet gebruikt zodat de patiënt op het strand kan gaan pronken, maar vanwege medische redenen. Operaties zijn gevaarlijker als de patiënt extra overgewicht heeft. Het risico op eventuele complicaties is altijd groter bij mensen die te zwaar zijn. Als het gaat om een ingreep die nog wel even kan wachten, dan kan de patiënt naar huis en moeten ze ervoor zorgen dat ze een bepaalde hoeveelheid gewicht kwijt raken.

Echter, als een patiënt met overgewicht spoedig moet worden geopereerd dan is het geen optie meer om de patiënt gewoon zelf gewicht te laten verliezen. Soms kan het zelfs van levensbelang zijn dat de patiënt zoveel mogelijk gewicht verliest voordat hij of zij een operatie ondergaat. Hierdoor wordt dan het Ziekenhuisdieet gebruikt, een beproefde methode om snel gewicht te verliezen.

Bij het Ziekenhuisdieet krijg je niet meer dan 1000 calorieën per dag. Dit is ongeveer de helft of zelfs nog iets minder dan een normaal, gezond persoon elke dag nodig heeft. Omdat de calorie inname tot een minimum wordt beperkt verliest de patiënt snel gewicht. Omdat het Ziekenhuisdieet zo effectief was werd het ook snel populair buiten het ziekenhuis om.

 

Ziekenhuisdieet voordelen

Zoals al eerder besproken is dit een populair crashdieet. Omdat er weinig calorieën binnenkomen, zullen mensen ook veel gewicht verliezen zonder voor hiervoor extra te moeten sporten. Daarnaast zijn crashdiëten altijd tijdelijk, dit betekend dat je er maar een bepaalde tijd aan hoeft te doen voordat je mag stoppen, of je het  gewicht nu haalt of niet.

Snel resultaat en korte duur – Het Ziekenhuisdieet duurt zeker niet lang. Normaal gesproken doe je het slechts tussen de 1 en 3 weken. Je ziet ook gelijk dat je veel kilo’s kwijtraakt. Hoewel een echt strikt dieet nooit gemakkelijk is motiveert het mensen wel dat ze merken dat ze snel gewicht kwijtraken. Als je merkt dat je na een week al 4 kilo kwijt bent, dan wil je vaak nog wel even doorzetten ook al heb je erg veel honger. Vergelijkbaar met het mentale effect van het Cambridge Dieet dus.

 • Lekker duidelijk – Het Ziekenhuisdieet is zeer helder als het om eten gaat. Je hoeft niet te bedenken wat je vanavond gaat eten, alles is al bekend. Sommige mensen die op een dieet gaan hebben het vaak moeilijk als het blijkt dat er gewoon teveel verschillende opties zijn waaruit ze kunnen kiezen. Bij het Ziekenhuisdieet is dat geen probleem.
 • Bestaande producten – Het is bij het Ziekenhuisdieet niet nodig om speciale voedingssupplementen of producten te kopen. Het eten wat met het Ziekenhuisdieet mag is gewoon in de supermarkt aanwezig. Dit is niet alleen gemakkelijk, maar ook zeker goedkoper.
 • Toegestane producten – Sommige mensen zouden het lastig hebben zonder hun dagelijkse kopje koffie of thee (wel eventueel met zoetjes maar zonder suiker en melk). Daarnaast mogen koolhydraatrijke graanproducten en eiwitrijke producten zoals vlees ook. En natuurlijk zuivel, groente, en fruit. Er is dus wel de nodige variatie mogelijk.

 

Ziekenhuisdieet nadelen

Maar het blijft dus wel een crashdieet zoals het cambridge dieet. Dit betekend dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Voor de meeste mensen zijn de volgende nadelen de belangrijkste:

 • Geen duurzaam gewichtsverlies – Wanneer je aan een crashdieet begint zoals het Ziekenhuisdieet, dan zijn de eerste paar kilo’s die je verliest vaak watergewicht in plaats van vet. Natuurlijk heb je dan gewichtsverlies op de korte termijn, maar dit gewicht komt er ook snel weer aan als mensen gewoon weer gaan eten zoals ze vroeger deden. Erg zonde! Op de lange termijn lopen mensen zelfs het risico dat ze meer gaan wegen als ze niet goed opletten.
 • Tekort aan essentiële voedingsstoffen – Hoewel het Ziekenhuisdieet iets gevarieerder is dan andere crashdiëten is het nog steeds geen ‘gezond’ dieet te noemen. Het lichaam heeft elke dag weer verschillende voedingstoffen nodig, mede hierdoor is een gevarieerde voeding zo belangrijk. Uiteindelijk zorgt het voor een ongezonde levensstijl en moet dus ook zeker niet langdurig worden gedaan.
 • Constant hongergevoel – Natuurlijk helpt het als je veel drinkt (dit vult de maag een beetje) maar je eet structureel weinig. Hierdoor hebben veel mensen voortdurend last van een hongergevoel. Hoewel dit na de eerste week minder zal worden is het niet gemakkelijk.
 • Gevaar voor vreetbuien – Omdat je zo weinig mag hebben en constant honger hebt merk je al snel dat je steeds meer aan eten denkt. Er is veel wilskracht nodig om ervoor te zorgen dat je hieraan niet ingeeft en bijvoorbeeld een hele zak chips leegeet.
 • Moe en lusteloosheid – Je eet weinig, je eet zelfs minder dan het lichaam normaal gesproken nodig heeft om ons genoeg energie te geven om de dag door te komen. Dit is hetzelfde idee als alleen maar kleine stokjes in een open haard gooien, het zorgt wel voor wat vuur, maar niet genoeg om het vuur lekker te laten branden. Hetzelfde principe telt ook voor ons lichaam. Veel mensen hebben last van vermoeidheid en lusteloosheid bij het Ziekenhuisdieet, dit komt door een drastisch gebrek aan voedingsstoffen. Vergeet niet dat het oorspronkelijke Ziekenhuisdieet bedoeld was voor mensen die gedurende de hele dag op bed liggen in tegenstelling tot het cambridge dieet.

 

Ziekenhuisdieet voorbeeld menu

afvallen via ziekenhuisdieet?

Afvallen via ziekenhuisdieet?

Het is wel handig om precies te weten wat een dag op het Ziekenhuisdieet precies voorstelt. Om het wat duidelijker te maken krijg je hier een dagmenu:

 • Ochtend – Een geroosterde boterham of een beschuit en een grapefruit of een sinaasappel
 • Middag – Een tomaat, een grapefruit, of een sinaasappel en twee geroosterde boterhammen of beschuiten, samen met twee bekers (magere) yoghurt of een ei.
 • Avond – Eén stuk fruit, twee geroosterde boterhammen of beschuiten, een halve krop sla met vinaigrette, en één gegrilde kipfilet.

Je mag de hele dag door thee, koffie (met zoetjes maar zonder suiker) en water drinken. Aangezien we veel van onze dagelijkse hoeveelheid water binnenkrijgen via het vaste eten is het aan te raden on minstens twee liter water te drinken bij het volgen van het Ziekenhuisdieet. In plaats van bijvoorbeeld vis of mager vlees kun je s’ avonds ook kiezen voor twee eieren.

Kaas, margarine, en boter zijn niet toegestaan met het Ziekenhuisdieet. Mocht je toch iets op je geroosterde boterham of beschuit willen doen dan zou je er eventueel een beetje rauwkost op kunnen doen.

 

Het Ziekenhuisdieet wel of niet doen?

Uiteindelijk is het aan de persoon zelf of ze wel of niet kiezen voor het Ziekenhuisdieet. Het is belangrijk dat de persoon weet waaraan ze beginnen en wat de uiteindelijke resultaten kunnen zijn. Als iemand over drie weken een belangrijke receptie heeft en kleding aan wil trekken die nu nog iets strak zit, dan kan het Ziekenhuisdieet zeker goed helpen. Maar als deze persoon denkt dat het gewichtsverlies behaald met het Ziekenhuisdieet ook blijvend is, dan is het een goed idee om er helemaal niet mee te beginnen en bijvoorbeeld naar een alternatief als het cambridge dieet te kijken.

Uiteindelijk kan het Ziekenhuisdieet niet voor een duurzaam gezond gewicht zorgen. Als mensen niet leren hoeveel calorieën ze daadwerkelijk kunnen hebben op een dag dan is de kans op het jojo effect erg groot. Hierdoor is het belangrijk dat je zelf begrijpt welke voedingsmiddelen we moeten vermijden en hoeveel calorieën er in bepaalde producten zitten. Zorg ervoor dat je precies begrijpt wat het Ziekenhuisdieet wel en niet is, dan haal je er het meeste uit.

Eindoordeel

Het cambridge dieet is waarschijnlijk het dieet waar je op de langere termijn het meeste aan hebt. Door het zorgvuldig samengestelde programma zul je waarschijnlijk ook betere resultaten gaan zien! Wil je meer weten over het cambridge dieet? Kijk dan hier.