Wat levert het gebruik van Arganolie jou op?

argan olieArganolie wordt ook wel Marokkaanse wonderolie genoemd en is over de hele wereld erg geliefd. Het bezit veel heilzame eigenschappen voor huid, haar, nagels en de gezondheid – het is een product waar zo goed als iedereen baat bij kan hebben. Zolang je niet allergisch bent voor Arganolie en/of noten kun je deze olie dus prima gebruiken.

Vrouwen gebruiken deze olie voor cosmetische doeleinden, dagelijks gebruik helpt namelijk rimpels te verminderen en voorkomen, het hydrateert de huid, maakt de nagels sterker en helpt de haren en hoofdhuid te verzorgen. Daarnaast kan de olie ook gebruikt worden op culinair gebied. Het heeft een nootachtige smaak en in het zuiden van Marokko wordt Arganolie als traditioneel ingrediënt in verschillende gerechten gebruikt.

Wat is Arganolie en waar bestaat het uit?

Er zijn twee types Arganolie: de culinaire en cosmetische variant. Het verschil tussen deze twee varianten zit in de manier waarop ze geproduceerd worden. Bij de culinaire olie worden de zaden van de Argannoten eerst geroosterd, terwijl deze zaden ruw en koud geperst worden bij de cosmetische variant. Doordat de noten bij culinaire Arganolie eerst geroosterd zijn, krijgt het een sterke nootachtige geur en smaak.

De cosmetische olie heeft slechts een zeer lichte, nootachtige geur, die meestal niet wordt opgemerkt. Traditioneel wordt Arganolie handmatig gemaakt, dit werd vroeger gedaan door Berbers. Allereerst wordt de noot uit de gedroogde vrucht gehaald, waarna de sterke buitenkant van de noot met twee stenen gekraakt wordt.

Om de Arganolie voor gastronomische doeleinden te maken worden de pitten – zoals eerder beschreven – geroosterd. Zodra de pitten afgekoeld zijn, worden ze gemalen en tot een brij vermengd met lauw water. Deze brij wordt vervolgens handmatig uitgeperst en zo wordt Arganolie gewonnen.

Echter, doordat de vraag naar Arganolie de afgelopen jaren erg is toegenomen, zijn veel producenten overgestapt op het machinaal malen en persen van Argannoten. Deze manier heeft meerdere voordelen. Er wordt tijd gewonnen, er kan meer olie worden gemaakt en de olie is langer houdbaar doordat er geen water meer wordt toegevoegd om de gemalen noten te persen.

De cosmetische voordelen van Arganolie

Arganolie is te gebruiken voor verschillende cosmetische doeleinden. Ten eerste helpt het rimpels voorkomen of verminderen, doordat het rijk is aan voedende vitamine E, antioxidanten, essentiële vetzuren en eiwitten. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de huid gekalmeerd, gevoed en versoepeld wordt. En daarbij helpt de olie schrale en geïrriteerde huid te hydrateren en verzachten. De olie zorgt voor een extra laagje op de huid, waardoor er niet veel vocht uit de huid kan verdampen. Bovendien wordt er een evenwichtige talgproductie gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat de huid fijn soepel blijft. Arganolie trekt diep in de huid, waardoor voedingsstoffen naar de cellen gestimuleerd worden. Er vindt dan een gezonde cel vernieuwing plaats.

De schadelijke effecten van de zon zijn algemeen bekend. De warmte, schadelijke Uv-stralen en droge lucht drogen de huid uit wat kan zorgen voor gevoeligheid, schilfers, jeuk, rode plekken en kloven. Dit kan worden tegengegaan door de huid met Arganolie in te smeren. Uitdroging wordt voorkomen waardoor er ook geen sprake meer is van die vervelende klachten. Niet alleen in de zomer droogt de huid trouwens uit, ook in de winter droogt je huid gemakkelijk uit, de vochtigheidsgraad buiten is dan namelijk lager. Arganolie draagt dus bij aan het soepel houden van de huid.

Andere veelvoorkomende huidproblemen zijn striae, acne, eczeem en psoriasis. Striae zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan door het inscheuren en optrekken van de collageenbanden in het onderhuids bindweefsel. Het komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan geen kwaad. Wel leveren striae veelvuldig cosmetische bezwaren op. Arganolie helpt de huid te hydrateren – wat eraan bijdraagt dat de huid elastischer wordt.

Daarnaast wordt het collageen tegen vrije radicalen beschermd door de antioxidanten in de olie. De huidcellen worden zo bij een periode waarin ze snel groeien, geholpen bij elkaar te blijven. De andere huidaandoeningen: eczeem, acne en psoriasis zijn uitslagen die eveneens verholpen kunnen worden met Arganolie. De olie draagt bij aan het verlichten van de ontstekingssymptomen. Echter, deze aandoeningen zijn helaas niet altijd met Arganolie te genezen. Zijn de klachten ernstig? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Naast de huid, zijn ook lippen erg gevoelig. Hier kunnen al snel scheurtjes en kloven in ontstaan. Arganolie kan gebruikt worden bij het verzorgen van dit gevoelige onderdeel van het gezicht. Uitgedroogde lippen en kloofjes worden door de olie voorkomen. Daarbij verzorgt het de gevoelige huid rondom de lippen. Een fijne extra is dat Arganolie een natuurlijke zonnefilter bevat, waardoor de lippen beschermd worden tegen Uv-straling.
Ten derde kunnen nagels de heilzame onderdelen van Arganolie ondervinden. Nagels worden op een snelle en simpele manier hersteld door de nagels en nagelriemen op regelmatige basis te verzorgen met de olie. Naast dat de beschadigde nagels gevoed worden, worden ze tevens meteen beschermd tegen water, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen die ervoor zorgen dat de nagels week en kwetsbaar worden.

Altijd al gedroomd van glanzend en gezond haar? De verschillende onderdelen van Arganolie kunnen bijdragen aan het tegengaan van droog en pluizig haar. Daarnaast geeft de olie jouw haar ook weer zijn glans terug. En niet alleen de haren worden hersteld, ook de hoofdhuid krijgt meteen een kuur. De hoofdhuid is namelijk van groot belang voor mooi en gezond haar.
Tenslotte is de veelzijdige Arganolie ideaal om massages mee te geven. Pijnlijke en stijve spieren worden tegengegaan doordat de olie bijdraagt aan de vorming van prostaglandine. Een natuurlijke ontstekingsremmer die vervelende klachten tegengaat en de bloedsomloop stimuleert.

Waarom is Arganolie op culinair gebied het proberen waard?

In de Marokkaanse keuken is Arganolie niet weg te denken en ook bij veel Westerse top koks is de olie inmiddels zeer geliefd vanwege de puurheid van het product en de nootachtige, bijzondere smaak. Tegenwoordig is Arganolie vooral in de Franse keuken erg populair. De smaak van Arganolie valt het best te omschrijven als een mix tussen walnotenolie, olijfolie en sesamolie. Het is koudgeperste, 100% pure olie met een unieke smaak.

Maaltijden waarin het uitstekend tot zijn recht komt, zijn in salades en marinades. Er is maar een klein beetje nodig om een gerecht een verfijnde smaak te geven. Daarnaast kan Arganolie ook uitstekend gebruikt worden om brood in te dippen, net weer eens wat anders dan de veelgebruikte olijfolie. Het is niet aan te raden om te bakken met Arganolie, de smaak en geur gaan namelijk verloren boven een temperatuur van 60 graden. Dit geldt ook voor andere notenolies, zoals hazelnoot- en walnotenolie.

Wel is het een idee om te koken in een tajine – een van aardewerk gemaakte stoofpot. Het heeft een kegelvormige deksel wat ervoor zorgt dat de luchtcirculatie bevorderd wordt. Je zet de tajine op het laagst mogelijke vuur en op die manier kun je er heerlijke maaltijden mee bereiden.

De verschillen in de kwaliteit van Arganolie

Doordat Arganolie de laatste jaren zo populair is geworden, is het in veel winkels verkrijgbaar. Helaas verschillen de verkrijgbare producten wel erg in kwaliteit. Dit heeft te maken met de mate waarin de werkzame stoffen aanwezig zijn. Hoe meer vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren, des te beter de olie is.

De bomen waarvan de Argannoten worden geplukt, staan in het zuidwesten van Marokko. Twee elementen die de kwaliteit van de noten bepalen, zijn de weersomstandigheden en de samenstelling van grond. Deze wisselen erg per streek, wat ook weer zorgt voor een variatie in de kwaliteit. Tevens is de productie van belang. De methode waarmee de noten geperst worden, de temperatuur tijdens het persen, de hoeveelheid water die erbij gebruikt wordt en de bewaartemperatuur.

Arganolie in Nederland heeft een EcoCert – wat betekent dat het puur en biologisch is -, maar dit zegt niets over de kwaliteit. Aan de samenstelling van de olie wordt namelijk weinig aandacht geschonken, waardoor de kwaliteit helaas vaak minder goed is dan men verwacht. Nederlandse verstrekkers kopen hun Arganolie meestal bij commerciële producenten, die hun pitten in grote batches inkopen, waardoor de olie wel goedkoper is, maar zo goed als alle werkzame stoffen verdwenen zijn.

De kleine aanbieders uit premium regio’s zijn de makers waar je naartoe moet gaan, wil je goede kwaliteit Arganolie.