Met het wereldwijde obesitasprobleem, dat meer dan 2 miljard mensen treft, is iedereen op zoek naar een snelle oplossing om af te vallen. Terwijl veel supplementen en producten op de markt worden gebracht als wondermiddel, zijn de resultaten vaak teleurstellend.

Fat X fatburner

Een supplement dat u zou kunnen helpen bij het bereiken van uw dromen om snel af te vallen, is Fat X op basis van Glucomannan. Glucomannan, dat afkomstig is van een Aziatische wortel, wordt al jarenlang verkocht als gewichtsverliessupplement. Fat X fatburner is een afslanksupplement dat volledig gebaseerd is op Glucomannan.

De vraag of Fat X fatburner een krachtig afslankmiddel is gaat dus hand in hand met de vraag of Glucomannan tot significant gewichtsverlies kan leiden. En ook niet geheel onbelangrijk, of het mogelijke bijwerkingen met zich mee kan brengen. Laten we gelijk van start gaan en er vol induiken!

 

Glucomannan- Waarom deze supervezel je kan helpen om af te slanken

glucomannan ervaringenKonjac, of de olifant yam, is een donkerpaarse plant, afkomstig uit de tropische gebieden van Oost-Azië. Het maakt al eeuwenlang onderdeel uit van de Japanse keuken.

De wortels van deze plant worden gedroogd en het verkregen materiaal wordt glucomannan genoemd. Chemisch gezien, is glucomannan is een polysacharide, dat van nature wordt gevonden in de celwanden van plantencellen. Het valt in de categorie prebiotische vezels, die minimale vertering ondergaan in de darmen. Bovendien kan het meer dan 50 keer zijn eigen gewicht aan water absorberen.

Het absorberend vermogen is zelf zo hoog, dat als je één capsule van glucomannan zou legen in een glas water, het hele glas verandert in een dikke gel.

5 Manieren waarop Glucomannan u zou kunnen helpen af te vallen

Hoe werkt glucomannan precies bij het afvalproces? Hoewel onderzoekers nog steeds bezig zijn om het exacte werkingsmechanisme van glucomannan te achterhalen, zijn hier alvast 7 manieren waarop glucomannan zou kunnen werken als hulpmiddel bij het afvallen.

# 1: Je raakt er snel vol van

Een effectieve strategie voor gewichtsverlies is het beperken van de hoeveelheid voedsel die je binnenkrijgt. Als je dit volledig op eigen kracht wilt doen, moet je over veel discipline beschikken. En dan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hulp hierbij is voor velen dan ook zeer welkom.

Glucomannan kan daar uistekend bij helpen.  Wanneer u Glucomannan inneemt, zwelt het op als het uw maag en darmen bereikt. Dit geeft u een gevoel van volheid, waardoor je behoefte om naar eten te grijpen (sterk) afneemt.

# 2: Onderdrukt het ghreline-niveau

Een ander aspect van de eetlust regulerende eigenschappen van glucomannan is het effect ervan op de hongerhormonen.

Uw hongergevoel wordt beïnvloed door twee belangrijke hormonen: leptine and ghreline. Leptine brengt een gevoel van volheid teweeg, vermindert de voedselinname en bevordert gewichtsverlies. Ghreline, daarentegen, is een hormoon dat een sleutelrol speelt bij het eten van een maaltijd (de hoeveelheid ghreline neemt toe voor de maaltijd. Dus als u honger hebt, stijgen de ghreline-niveaus explosief en kunt u niet stoppen met eten.

Onderzoekers aan de Mahidol Universiteit in Bangkok ontdekten een aantal fantastische effecten van glucomannan op de ghreline-niveaus. Ze ontdekten dat glucomannan de ghreline-niveaus verminderde, zowel op de korte als lange termijn.

Wanneer ingenomen tijdens de maaltijd, verminderde een 1-g capsule van glucomannan de ghreline-niveaus binnen 2 uur tot 30% lager.Wat aanzienlijke invloed heeft op je eetlust. Bovendien, verminderde de basale niveaus van ghreline aanzienlijk, indien gemeten 4 weken na inname van de het Glucomannan supplement.

# 3: Vertraagt de snelheid waarmee je maag geleegd wordt

Uw darm is het belangrijkste orgaan, waar voedsel wordt afgebroken en geabsorbeerd. Hoe eerder het voedsel uw maag en darmen verlaat, hoe eerder de voedingsstoffen worden geabsorbeerd.

In een onderzoek werden de effecten van vezelsupplementen onderzocht, op de tijd waarin de maag werd geledigd. Opvallend was, dat het 186 minuten duurde voordat het voedsel de darm bereikte wanneer er geen vezel werd toegevoegd, terwijl bij toevoeging van vezel aan de maaltijden, dit 232 minuten duurde (1).

Hetzelfde principe geldt ook voor glucomannan. Het vertraagt de snelheid van de overgang van voedsel uit de maag naar de darmen. Hierdoor blijft het voedsel langer in je maag, waardoor je langer een vol gevoel behoudt.

# 4: Verlaagt opname van koolhydraten, vetten en cholesterol

Als je voedsel eet, wordt de suiker uit dat voedsel geabsorbeerd in je darmen en volgt het zijn weg door je systeem. Vervolgens produceert je lichaam insuline om de piek van je bloedsuikerspiegel te verlagen. Eén van de verschillende manieren, waarop insuline omgaat met een te hoge bloedsuikerspiegel, is door de lichaamssuiker om te zetten naar vet dat door je lichaam word opgeslagen.

Andere voedingsstoffen uit voedsel, die de vetopslag en gewichtstoename verhogen zijn vetten en cholesterol.

Onderzoek toont aan, dat vezels zoals Glucomannan de snelheid van de opname van voedingsstoffen uit de darm verminderen, met inbegrip van suiker, vetten en cholesterol. Beperkte opname van deze voedingsstoffen betekent, dat slechts een klein percentage van deze voedingsstoffen wordt omgezet in vetopslag.

# 5: Bevordert de groei van darmvriendelijke bacteriën

Je darmen zijn de thuisbasis van triljoenen bacteriën, die probiotica of ‘goede bacteriën’ worden genoemd. Vezels, net als glucomannan, dienen als brandstof voor deze probiotische bacteriën. Met andere woorden, door de aanwezigheid van deze probiotische vezels, groeien de probiotische bacteriën.

Recent onderzoek heeft het potentieel van probiotische bacteriën in het bevorderen van gewichtsverlies aangetoond. De resultaten van een Europees onderzoek laten zien, dat bepaalde groepen van probiotische bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, de vetopslag kunnen verminderen en de vetverbranding kunnen verbeteren en daardoor gewichtsverlies bevorderen.

Is er wetenschappelijk onderzoek dat al deze beweringen zou kunnen ondersteunen?

De potentie van glucomannan klinkt veelbelovend, althans op papier. Maar is er werkelijk wetenschappelijk bewijs, dat glucomannan gewichtsverlies bevordert?

Er zijn verschillende problemen met betrekking tot onderzoek naar glucomannan.

 • Het meeste onderzoek, dat is gedaan, is niet van goede kwaliteit.
 • Het potentieel van glucomannan in het bevorderen van gewichtsverlies is niet onderzocht in grote studies.
 • De beschikbare studies, die tot nu toe zijn gedaan, zijn niet voldoende om hieruit overtuigende conclusies te kunnen trekken.

Hieronder tref je een overzicht aan van de studies die het potentieel van glucomannan als afslank bevorderend middel hebben onderzocht.

Studie # 1

Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Tromsø, Noorwegen. Het doel van deze studie was drie vezelsupplementen te vergelijken op hun vermogen om gewichtsvermindering teweeg te brengen.

De deelnemers werden verdeeld in drie groepen op basis van het type vezelsupplement, dat zij aten: glucomannan, glucomannan + guargom en glucomannan + guargom + alginaat. Daarnaast kregen de drie groepen een caloriearm (1200 calorieën) dieet toegediend.

Na afloop van 5 weken, hadden alle groepen gewicht verloren, maar geen van de vezeltypes bleek superieur in zijn potentieel tot gewichtsvermindering. Alle groepen verloren gewicht met een snelheid van 0,8 kg/week.

Studie # 2

Een andere studie, bestaande uit 53 obese deelnemers, beoordeelde het vermogen van glucomannan om gewichtsverlies te bevorderen.

De deelnemers aan de studie werden willekeurig verdeeld in twee groepen: ze kregen ofwel 1,33 gram glucomannan-supplement of een placebo. Na afloop van 5 weken werden veranderingen in lichaamsgewicht geconstateerd.

Helaas week het lichaamsgewicht na 5 weken van de twee groepen niet veel van elkaar af.

Study # 3

Dit onderzoek is in feite een meta-analyse die 13 andere studies, gebaseerd op de gezondheidsvoordelen van glucomannan, opsomt.

De resultaten van deze meta-analyse laten zien, dat de gebruikers van glucomannan maximaal 0,80 kg gewichtsafname kunnen verwachten bij het gebruik ervan.

Studie # 4

Deze studie was gebaseerd op 20 obese deelnemers. De deelnemers kregen 1 uur voor de maaltijden een 1-gram glucomannan-supplement pil of een placebo. Ze werden niet gevraagd om andere voedingspatronen te veranderen.

Na 8 weken, had de glucomannan-groep 5,5 lbs (2,49 kg) gewicht verloren in vergelijking met de placebogroep, waarin het gewichtsverlies niet significant was.

Heeft Glucomannan nog verdere gezondheidsvoordelen?

Naast voordelen voor het lichaamsgewicht, kunnen de volgende voordelen bij het gebruik van glucomannan worden verwacht (zoals aangegeven door onderzoek):

 • Constipatie: Omdat het een niet-verteerbaar vezel is, kan glucomannan helpen bij constipatie.
 • Bloedsuiker: Er is een aantal voorlopige aanwijzingen, dat het gebruik van glucomannan behulpzaam zou kunnen zijn bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2. Het kan leiden tot 8 mg/dl verlaging van nuchtere bloedglucose.
 • Lipide-profiel: Je zou na gebruik van glucomannan de volgende veranderingen in jelipidenprofiel kunnen verwachten:
  • Totaal cholesterol: verminderd met 19,3 mg/dl (0,5 mmol/L)
  • LDL cholesterol: verminderd met 19,99 mg/dl (0,4 mmol/L)
  • Triglyceriden: verminderd met 11 mg/dl (0,12 mmol/L)

Pas op voor deze bijwerkingen tijdens het gebruik van Glucomannan!

Hoewel glucomannan over het algemeen als veilig wordt beschouwd om te gebruiken, dien je waakzaam te zijn tijdens het gebruik ervan en dien je de volgende risico’s/bijwerkingen in het achterhoofd te houden:

 • Risico op verstikking: Glucomannan zwelt op als het in contact komt met water. Dit hoort te gebeuren wanneer het je maag bereikt. Maar als dit in je keel gebeurt, kan dit leiden tot ernstige verstikking.
 • Maag/Darm klachten: Deze bijwerkingen van glucomannan zijn voornamelijk te wijten aan de prebiotische eigenschappen (niet opneembare vezel). Je kunt de volgende bijwerkingen ervaren:
  • Een opgeblazen gevoel
  • Een gevoel van volheid
  • Overmatige winderigheid
  • Maagklachten
  • Buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
 • Medicijninteracties: Wees voorzichtig bij het gebruik van glucomannan met sulfonylureum of anti-diabetische geneesmiddelen.

Fat X op basis van Glucomannan – Het Eindoordeel!

 • Bevordert glucomannan, en dus Fat X fatburner gewichtsverlies? Waarschijnlijk wel, maar slechts in beperkte mate.
 • Kunt u wonderen van dit product verwachten? Waarschijnlijk niet. Hoewel de preliminaire resultaten veelbelovend zijn, heeft geen van de beschikbare studies een significante vermindering van gewicht gerapporteerd door het gebruik van Glucomannan.

Het komt erop neer, dat het zeer onwaarschijnlijk is, dat de kilo’s eraf gaan vliegen als je Fat X of een ander supplement dat uitsluitend op Glucomannan is gebaseerd gaat gebruiken. Als onderdeel van een afslankpil of shake waar nog andere afslankbevorderende ingrediënten in zitten kan het een bijdrage leveren, maar van een afslanksupplement dat puur uit Glucomannan bestaat mag je absoluut geen wonderen verwachten.

Als je echt serieus gewicht wilt verliezen is Garcinia Cambogia een superieur afslankproduct. Ontdek hier waarom…