groene koffie boon
Overtollige kilo’s kwijtraken kan ongelofelijk moeilijk zijn. Ingewikkelde, dure en moeilijk vol te houden diëten leiden voor veel Nederlanders en Belgen tot niets anders dan een teleurstelling. Op de lange termijn valt 85% terug naar het oude gewicht of komt zelfs aan. Uren doorbrengen in de sportschool is ook voor maar weinigen op de lange termijn vol te houden door een te drukke agenda of gebrek aan uitdaging. Afslanksupplementen kunnen dan uitkomst bieden. De groene koffie boon is daar één van en behoort tot de meest populaire afslanksupplementen ter wereld.
In 2012 wordt in Amerika’s meest populaire gezondheidsshow van Dr. Oz. onthult hoe krachtig de groene koffie boon daadwerkelijk is. Een studie die in die show besproken wordt toonde aan dat de deelnemers aan deze studie in 12 weken gemiddeld 8,5 kilo zijn afgevallen zonder ook maar iets aan hun eet- of levensstijl te veranderen. Hieronder kun je een fragment uit deze uitzending bekijken. Zoals de naam al doet vermoeden is dit supplement gebaseerd op de groene koffie boon. Een pure groene koffie boon bevat een stof genaamd Chlorogenic Acid. De Nederlandse benaming is Chlorogeenzuur  Het is deze stof die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het sterke vermogen van de groene koffie boon om gewicht te verliezen. Chlorogenic Acid blokt namelijk in bepaalde mate het proces waarin het lichaam een overschot aan koolhydraten en vetten opneemt nadat je voedsel hebt gegeten. Een simpel voorbeeld zou een situatie zijn waarin je in 24 uur voor 2.500 calorieën aan voedsel hebt binnengekregen, maar je lichaam door de Chlorogenic Acid slechts 2.200 van opgenomen hebt. In dit artikel ga je ontdekken wat de exacte werking van de groene koffie nu precies is, wat voor ervaringen mensen er mee hebben en wat de wetenschap er over heeft te zeggen.

Wat zijn groene koffie bonen en wat voor effect hebben ze op je lichaamsgewicht?

Groene koffiebonen zijn eigenlijk niets anders dan ongebrande koffiebonen. Koffiebonen zijn namelijk van nature groen, maar worden normaal gesproken altijd gebrand voordat ze aan de consument worden verkocht. Door dat proces wordt de koffieboon bruin. En krijgt het zijn heerlijke geur. Zoals je misschien al wel weet, bevatten koffiebonen grote hoeveelheden antioxidanten en farmacologisch werkzame verbindingen, waarvan Caffeine en Chlorogenic Acid twee van zijn. De Chlorogenic Acid, de stof die verantwoordelijk is voor het krachtige effect van de groene koffie boon op gewichtsverlies, gaat echter verloren wanneer een pure groene koffie boon wordt gebrand. Daardoor hebben gebrande koffiebonen niet hetzelfde effect als de pure ongebrande koffie boon wanneer je overtollig gewicht wilt kwijtraken. Groene koffieboon extract bevat naast een behoorlijke dosis Chlorogenic Acid ook Caffeine. Ook de Caffeine levert nog een bijdrage aan het gewichtsverlies. Verschillende wetenschappelijk studies hebben namelijk aangetoond dat cafeïne je stofwisseling met 3 tot 11 procent kan stimuleren. Hoe sneller je stofwisseling werkt, hoe beter je in staat bent om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Wat zijn de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek?

Wetenschappelijk onderzoek op menselijke proefpersonen heeft tot verrassend (positieve) resultaten geleid.

Onderzoek 1

30 proefpersonen met overgewicht worden opgedeeld in twee groepen om deel te namen aan deze 12 weken durende test. Groep 1 kreeg dagelijks gewone oploskoffie terwijl groep 2 oploskoffie kreeg met daarin 200mg Groene Koffieboon extract. Beide groepen krijgen expliciete instructies om niks aan hun eet- en levensstijl te veranderen. Gewoon eten en bewegen zoals je altijd doet dus. Groep 1, die de gewone oploskoffie kreeg zonder groene koffieboon extract, verloor in 12 weken 1,7 kilo. Groep 2, die oploskoffie + 200mg groene koffieboon extract kreeg, verloor in 12 weken 5,4 kilo. Het lichaamsvet percentage van groep 2 daalde met 3,6% in vergelijke tot 0,7% in groep 1. Serieuze cijfers dus, die heel duidelijk aantonen hoe krachtig het groene koffieboon extract (dat in het groene koffieboon supplement zit) is. Meer over dit onderzoek lees je hier. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001

Onderzoek 2

In 2012 wordt in een vooraanstaand wetenschappelijk blad over stofwisseling een onderzoek gepubliceerd waarin gedurende 6 weken een groep van proefpersonen met overgewicht een commercieel supplement van Groene koffiebonen slikt. Het resultaat is dat de controlegroep die het groene koffieboon supplement slikt gemiddeld 8 kilo gewicht had verloren in 6 weken. Hier lees je meer over dat onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473

Conclusie Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende wetenschappelijke studies in menselijke proefpersonen hebben aangetoond dat groene koffie boon extract tot significant gewichtsverlies leidt. Er zijn maar zeer weinig andere afslanksupplementen die zulke overtuigende cijfers kunnen overleggen.

Heeft Groene Koffieboon extract nog andere gezondheidsvoordelen?

  • De groene koffieboon heeft mogelijk ook nog een positieve effect op de wijze waarop ons lichaam koolhydraten opneemt en gebruikt.
  • Naar aanleiding van verschillende wetenschappelijke onderzoeken op proefdieren wordt aangenomen dat Chlorogenic Acid de opname van glucose afremt. Een effect dat een beschermende rol tegen diabetes zou kunnen spelen.
  • Groene koffieboon extract heeft mogelijk ook een positief effect op de bloedvaten. Wat weer goed nieuws is voor de gezondheid van je hart. Een wetenschappelijk onderzoek op menselijke proefpersonen toont aan dat een dosis van 140 mg per dag de bloeddruk van mensen met een te hoge bloeddruk significant verlaagt. Lees hier meer over dat onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341

Zijn er bijwerking bekend?

Volgens beperkt beschikbaar bewijs lijkt groene koffieboon extract, die je in groene koffieboon supplementen aantreft, veilig. Er is echter geen bewijs dat groene koffieboon extract 100% verantwoord is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Niet gebruiken dus als je zwanger bent of borstvoeding geeft! Mensen die medicatie nemen tegen diabetes kunnen het gebruik van Groene Koffieboon extract veiligheidshalve ook beter vermijden. Op Examine.com wordt vermeld dat Chlorogenic Acid mogelijk invloed kan hebben op (de werking van) deze medicatie.

Wat voor ervaringen heeft men met de groene koffieboon extract?

De overtuigende resultaten van het wetenschappelijke onderzoek vinden we ook terug in de ervaringen met de groene koffieboon. De ervaringen van geverifieerde kopers op Amazon (de Amerikaanse Bol.com maar dan nog veel groter) spreken boekdelen. Gemiddeld genomen wordt het groene koffieboon extract met een 8 op een schaal van 10 beoordeeld. Wat voor afslanksupplementen werkelijk een zeer hoge beoordeling is. Andere populaire supplementen als Forskolin, die ook echt effectief zijn, scoren beduidend lager.

ervaringen forskolin

Conclusie Groene Koffieboon

De groene koffieboon heeft op alle fronten de juiste papieren om als één van de meeste succesvolle afslanksupplementen betiteld te worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft de werking ervan bewezen en de ervaringen van kopers sluiten daar naadloos op aan. Toch blijft het sterk de vraag in welke mate de groene koffieboon jou echt gaat helpen om gewicht te verliezen. Het is dan ook verstandig te noemen om je verwachtingen te temperen en geen wonderen te verwachten van dit afslanksupplement wat waarschijnlijk net iets teveel als een wondermiddel wordt neergezet.