Afvallen staat op een onbetwiste nummer één als gezondheidsdoel, gevolgd door het stoppen met roken. Mensen zijn constant op zoek naar manieren om die extra pondjes kwijt te raken, zoals afvalprogramma’s, coaches en vele strenge diëten.

Nutrifoodz super ketoneHet probleem is echter, dat de meeste afvalmethoden zo moeilijk zijn (vol te houden), dat meer dan 85% van de mensen er niet of er slechts tijdelijk in slaagt om gewicht kwijt te raken. Uiteindelijk is het voor velen de realiteit dat de kilo’s er langzaam weer terug aankomen.

Voor velen is een extra hulp om de kilo’s te lijf te gaan dan zeer welkom. Afslanksupplementen die hen helpen bij hun inspanningen om af te vallen zijn een veel gekozen optie. Maar, niet elk supplement werkt. Sommige afslanksupplementen zijn heel trendy en zie je veel in de media komen, maar missen regelmatig het wetenschappelijke bewijs om de hype te kunnen ondersteunen. Of dat ook voor afslanksupplementen op basis van de populaire Raspberry Ketones opgaat zoals Nutrifoodz super ketones, onderzoeken wij in dit artikel.

Wat zijn Raspberry Ketones?

raspberry ketones

Raspberry ketone is een natuurlijke stof, die rode frambozen hun krachtige aroma geeft. Voordat Raspberry Ketones werden gebruikt als vetverbrander, werden ze gebruikt in cosmetica, frisdrank, ijs en zelfs in bewerkte voedingsmiddelen als smaakversterkende verbinding.

Omdat raspberry ketone een natuurlijke stof is, zou je zeggen dat je er eigenlijk gemakkelijk veel van zou kunnen eten? Alhoewel dat mogelijk is, zal het in de praktijk zelden voorkomen vanwege de prijs van Raspberry Ketonen. Het verkrijgen van Raspberry Ketones uit frambozen is ontzettened duur, omdat je ruim 40 kilo frambozen nodig hebt, om de benodigde enkele dosis van ongeveer 150-200 mg te krijgen. Daarom zijn Raspberry Ketones, die zich in supplementen bevinden synthetisch en allesbehalve natuurlijk (1).

Ondanks de standaard dosis van 200 mg, suggereert recent onderzoek de volgende doses (wanneer het word te gecorreleerd aan de effectieve doses die in klinische studies op ratten zijn toegepast): 

  • Tussen de 800 en 3700 mg voor personen met een gewicht van circa 70 kilo
  • 1100 – 5000 mg voor een persoon van 90 kilo
  • 1500 – 6200 mg voor een persoon van meer dan 110 kilo

Dit maakt Raspberry Ketones te onpraktisch, en niet te vergeten gevaarlijk, om als opzichzelfstaand supplement te nemen. Wat gelijk ook de reden is dat Raspberry ketones bijna altijd als onderdeel van een afslank supplement met andere ingrediënten wordt gebruikt.

Hoe kunnen Raspberry Ketones gewichtsverlies bevorderen?

Raspberry Ketones zijn waanzinnig populair geworden als gevolg van een aantal studies, die suggereren, dat ze zich specifiek kunnen richten op het verbranden van viscerale vetreserves, oftewel buikvet. Raspberry Ketones worden ook geacht een rol te spelen in de volgende processen: het aanzetten tot vetverbranding, het versnellen van het metabolisme, het verbeteren van de oxidatie van vetzuren en het blokkeren van vetopslag.

Sommige dierproeven suggereren, dat Raspberry Ketones gedeeltelijk werken doordat het de  hormoon-neurotransmitter norepinefrine stimuleert, wat weer leidt tot het activeren van lipolyse (vetafbraak) in vetcellen (2). Uit een latere, meer uitgebreide studie, bleek dat 10µM Raspberry Ketones de activering verhoogde van verschillende genen, die betrokken zijn bij lipolyse.

De enige klinische studie met menselijke proefpersonen  die wij konden vinden waarbij Raspberry Ketones als vetverbrander werd getest, werd uitgevoerd met Raspberry Ketones als onderdeel van een afslanksupplement (METABO) met andere vetverbranders. De groep op METABO verloor 7,8% vet tegenover 2,8% bij de placebo groep. Wat met recht een groot verschil genoemd mag worden. Hoe groot het aandeel van Raspberry Ketones in dit mengsel van vetverbranders is, wordt nog onderzocht tot op de dag van vandaag.

Adiponectine hormoon

Een immuniteitstest heeft aangetoond, dat Raspberry Ketones de aanmaak van het hormoon Adiponectine verhoogde. Adiponectine is een hormoon, dat wordt afgegeven door vetcellen en wordt beschouwd als een factor bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel en het metabolisme.

Adiponectine is toevallig ook een hormoon, dat in verband wordt gebracht met slanke mensen, omdat zij hogere niveaus van dit hormoon hebben dan mensen met overgewicht. Het neemt ook toe naarmate mensen meer gewicht verliezen.

Studies hebben aangetoond, dat mensen met een laag adiponectine-niveau een hoger risico hebben op obesitas, diabetes type 2, leververvetting en zelfs hart- en vaatziekten.

Andere gezondheidsvoordelen

Naast dat Raspberry Ketones je kunnen helpen met afvallen wordt er beweerd dat ze ook cosmetische/esthetische voordelen hebben.

Haar

Van raspberry ketone, indien topisch gebruikt als 0,01% oplossing, eenmaal per dag gedurende 5 maanden, is aangetoond, dat het de IGF-1 productie in de huid doet toenemen en kan leiden tot versnelde haargroei. IGF1 (insulin-like growth factor) staat voor ‘op insuline gelijkende groeifactor’ en is een eiwit dat qua structuur en functie lijkt op insuline. Daarnaast is het een lid van een familie van eiwitten, die betrokken is bij het regelen van groei en ontwikkeling.

Huid

Raspberry Ketones wordt ook gelinkt aan een toename van de huidelasticiteit van vrouwen wanneer het topisch wordt toegediend als een oplossing van 0,01%.

Welke ervaringen hebben gebruikers met Raspberry Ketones?

We zijn diverse forums en reviews over Raspberry Ketones supplementen nagegaan en kwamen verschillende berichten tegen. Sommige mensen melden gewichtsverlies, anderen niet. Wat ons niet verbaast aangezien geen enkel mens precies hetzelfde lichaam en gestel heeft, waardoor Raspberry Ketones wel of niet voor je zou kunnen werken.

Supplementen zijn geen magische pillen, die het vet uit je lichaam laten oplossen net zoals je een bad leeg laat lopen. Het is altijd afwachten hoe je lichaam er exact op reageert.

Hoe veilig zijn Raspberry Ketones?

Bij dierproeven met extreem hoge doses werd geen melding gemaakt van enige vorm van bijwerkingen. Wij zijn er echter niet zeker van, wat er zou zijn gebeurd, als die muizen maanden langer raspberry ketones toegediend zouden hebben gekregen. Sommige verhalen doen verslag van nervositeit, hartkloppingen en verhoogde bloeddruk, maar dat moet nog officieel bevestigd worden.

Ter informatie: de FDA heeft Raspberry Ketones aangemerkt als ‘Over het Algemeen Veilig’ (Generally Recognized As Safe (GRAS)). Dat is hetzelfde label, dat zij gebruiken voor glucosestroop met een hoog fructosegehalte en sojaolie, twee controversiële voedingstoffen met potentiële gevolgen voor de gezondheid.

Onze conclusie over Nutrifoodz super ketones

Met de vele wonderlijke afslankwondermiddelen, die overal opduiken, is het moeilijk te bepalen of ze echt werken of dat de wetenschap achter hun vermogen om gewichtsverlies te stimuleren is opgeblazen voor marketingdoeleinden. De resultaten met Raspberry Ketones in ratstudies zijn een positief aanknopingspunt, maar of het in staat is hetzelfde resultaat te bereiken in mensen, staat nog steeds serieus ter discussie.

Raspberry Ketones als opzichzelfstaand supplement is dus geen echte aanrader. De kans dat de kilo’s er in rap tempo afvliegen met Nutrifoodz Super Ketones is op basis van alle bekende wetenschappelijke informatie zeer gering te noemen.

Raspberry Ketones als ondersteunende factor in een formule met andere vetverbrandings-ingrediënten zou al meer potentie bieden, maar ook in dat geval is het maar zeer de vraag hoeveel gewichtsverlies echt aan de Raspberry ketones toe te kennen valt.

Verder wetenschappelijk onderzoek zal uiteindelijk de echte kracht van Raspberry Ketones op het gebied van afslanken nog moeten gaan aantonen. Met de inzichten die nu ter beschikking staan, lijkt het er echter sterk op dat een Raspberry Ketones supplement zoals Nutrifoodz super ketones (zeer) beperkt resultaat oplevert.

Het kan zich zeker niet meten met afslanksupplementen zoals Garcinia Cambogia, waar veel meer wetenschappelijk bewijs voor is en waarvan ook significant meer enthousiaste gebruikerservaringen zijn.